Idag är det den sista luckan för avsuttna övningar i årets julkalender så jag tänkte ägna denna åt summering av vad vi har gjort, några reflektioner och tips kring hur vi kan tänka kring planeringen av den avsuttna träningen samt att presentera ett par nyheter inför 2020.
Summering
Vi har i denna julkalender täckt in en rad olika avsuttna övningar som ryttare generellt sett brukar ha god nytta och effekt av att lägga in som komplement till ridningen. Det har varit övningar av fysisk karaktär med fokus på ökad stabilitet, styrka, ändamålsenlig rörlighet, liksidighet och kondition samt av lite mer mental karaktär med fokus på andning, avspänning och mental träning. Vi är dock alla olika så vad vi individuellt behöver allra mest kan ofta skilja sig åt och beror på vår individuella kropp, hur vi använder den idag samt vilka förutsättningar och målsättningar vi har med vår träning.
Hur har det gått för dig?
Hur har det gått under december tycker du? Vilka övningar har du testat? Hur har det känts för dig? Har du fått någon ny favorit, någon övning som har varit särskilt bra och användbar för just dig? Någon övning som var svår? Några frågor som har uppkommit? Något du saknar, som du vill ha mer information om eller alternativa övningar för? Många frågor – berätta gärna hur det känns och vad just du tar med dig! Vad vill du mer ha tips och inspiration på framåt i bloggen samt på Instagram och Facebook? Har du några specifika frågor om träning och yoga för ryttare? Kom gärna med input och förslag så att jag kan anpassa inläggen utifrån era önskemål! Du kan antingen skriva en kommentar nedan eller maila på helena@ryttarform.se.
Reflektioner och tips kring planering av avsutten träning
Något som jag ofta får frågor om är hur den avsuttna träningen hinns med vid sidan av ridningen. Känner du igen dig i det? Är tiden en utmaning för dig också? Eller är det kanske något helt annat? Berätta gärna (i en kommentar nedan eller via mail till helena@ryttarform.se) vad det är i så fall så att jag kan dela med mig av tips för att hantera just din utmaning.
Min rekommendation brukar vara att göra det så enkelt som möjligt för att minska barriären att komma igång och för att öka förutsättningarna att få in det som en rutin i vardagen. Det är annars lätt att våra stora ambitioner stoppar oss och att det då istället inte blir något alls.
Börja i liten skala och välj de övningar som just du behöver bäst. Det finns så många olika träningsformer och yogastilar idag – testa det som du är nyfiken på för att hitta det som passar dig bäst, som du tycker är kul och som ger den effekt du önskar. Vi är också alla olika och har individuella behov som avgör vad vi har nytta av att träna avsuttet vid sidan av ridningen. Är du rörlig i leder bör du arbeta på att stärka din stabilitet. Begränsar din rörlighet ditt rörelsemönster så att du får spänningar, blir trött eller får ont ger det ofta god effekt med regelbunden rörlighetsträning. Med hjälp av yoga och avsutten träning kan vi även arbeta på våra oliksidigheter. Ta gärna hjälp av en personlig tränare om du är osäker på vad just du har mest nytta av.
De flesta av oss har begränsad tid och det är inte alltid så lätt att lägga till en ny rutin. Men ofta räcker det med att lägga in två till tre övningar som du känner gör nytta för just dig när, var och hur det passar dig bäst i vardagen (inne eller ute, hemma, på gymmet, på jobbet, på lunchen, när du väntar på kaffet eller bussen, i stallet före eller efter ridningen, i sängen på morgonen eller kvällen, i duschen, framför TV:n etc). Det behöver inte ta mer än fem till tio minuter. Du behöver inte träna länge och tungt för att träningen ska ge resultat, hellre några minuter per dag än en timme en dag i veckan. All träning som blir av är bra träning som du har nytta av. Det behövs heller ofta inte någon utrustning utan mycket kan vi göra med hjälp av enbart vår kropp.
Summering av mina bästa råd för att få in avsutten träning i vardagen;
- Fokusera på det som just du behöver mest. Vad just du behöver prioritera för övningar beror på dina individuella behov och målsättningar. Ta hjälp av personlig tränare om du är osäker (om du har svårt att ta dig till ett gym är digital träning via @Ridesum ett bra alternativ).
- Organisera den avsuttna träningen utifrån när, var, hur och vad som passar dig för att göra det så enkelt som möjligt och sänka ribban för att det ska bli av.
- Hitta en enkel rutin som fungerar i just din vardag. Gärna samma tillfälle på dagen om möjligt så blir det lättare att komma ihåg.
- Mät och följ upp genom att sätta tydliga och mätbara mål. Då blir det roligare och du blir sporrad att fortsätta när du ser och känner resultat (ex på mål; orka fler armhävningar eller längre stund i plankan, mindre trött i ländryggen efter ridning, mer liksidig i rörlighetsövningarna, rakare känsla i sadeln etc).
Nu kanske är ett bra tillfälle att utifrån detta få till en träningsplanering inför 2020?
Nyheter 2020
Vill du ha hjälp med att få in den avsuttna träning just du behöver allra mest i just din vardag? Vill du ha hjälp med att ta reda på vad just du behöver, att organisera din träning, hitta en rutin som fungerar i just din vardag samt vilka målsättningar du kan sätta och hur du kan anpassa träningen utifrån detta? Inom kort (februari 2020) startar Ryttarfor(u)m – ett medlemskap där du kommer att få hjälp med just dessa frågor, att ta fram en individuellt anpassad träningsplan samt få tips och inspiration på övningar som passar just dig beroende på hur mycket tid du har till förfogande och om du föredrar att träna inne, ute, på gym, i stallet eller på helt annan plats. Detta nya medlemskap kommer att vara helt och hållet mobilt och online (via onlineportal, videokonferenslösning, mobil och Facebookgrupp) så att du kommer att kunna delta oberoende av var du bor någonstans.
Är du en av de som har visat intresse för de ryttarworkshops som jag har genomfört men inte har haft möjlighet att delta beroende på avstånd, datum som krockat med annat eller andra anledningar? Under våren planerar jag att genomföra workshops med ryttaryoga, ryttarträning och bålstabilitet online i webinarform så håll utkik efter det ifall du är intresserad.
Eftersom jag har fått mycket frågor nu under hösten om både individuell hjälp på distans samt intresseförfrågningar angående möjlighet att delta på ryttarworkshops på annat sätt känns det otroligt kul att snart kunna erbjuda er denna möjlighet! Vill du ha mer information om detta eller redan nu anmäla intresse för att vara med, hör av dig på helena@ryttarform.se!
Hoppas att vi hörs och ses framöver – fysiskt eller online!
Vill också passa på att önska en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Helena på Ryttarform
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.